Informasjon ved oppstart i barnehagen

Tilvenning i barnehagen

Å begynne i barnehage er en stor omvelting i små barns liv. Fra å være hjemme med mor eller far skal barnet bli kjent med nye omgivelser, nye omsorgspersoner, nye barn og nye rutiner. Måten barnehagen organiserer oppstarten på er helt avgjørende for hvordan barnet vil knytte seg til personalet og etter hvert få et godt barnehageliv.


Jåttåmodellen er en tilvenningsmodell, som tar hensyn til barnet, og hvor vi bruker lengre tid på oppstart enn tidligere. I tilvenningsperioden er foresatte sammen med barnet i fem dager der de har hovedansvar for barnet sitt. De steller, mater, leker, samt deltar i dagliglivet i barnehagen sammen med barnet. De ansatte nærmer seg barnet gradvis, og i barnets eget tempo. Etter tre hele dager sammen i barnehagen kan foreldrene gå litt ifra. Perioden utvides etter barnets behov.


Jåttåmodellen tar utgangspunkt i tilknytningsteori og nyere småbarns- forskning. Små barn er avhengig av en relasjon for å komme i gang med sin emosjonelle utvikling; først med sine foresatte, deretter med personalet i barnehagen. Etter tilvenningsperioden skal personalet i barnehagen fungere som en «trygg base» for utforskning og en «sikker havn» for trøst og oppmuntring.


Dette blir et godt utgangspunkt for en god relasjon mellom barn og voksne. Ved å bruke lengre tid i oppstarten får barnet ta verden inn i små doser. Dette er særlig viktig for de aller yngste og minsker stressnivået hos barnet.


Møtetider og hvor lenge dere blir de første dagene, avtaler dere med pedagogen.


Vi gleder oss til å bli kjent med deg og ditt barn



Plan for tilvenning i barnehagen etter Jåttåmodellen

Dag 1

Oppmøte kl. 09:00–10:00.

”Playdate” bli kjent i en time, 

foreldrene har alt ansvar – vi er tilstede.

Foreldrene skifter bleie for å bli kjent med stellesituasjonen i barnehagen.


Dag 2

Oppmøte kl. 09:0010:00.

”Playdate” bli kjent i en time, 

foreldrene har alt ansvar – vi er tilstede.

Foreldrene skifter bleie for å bli kjent med stellesituasjonen i barnehagen.


Dag 3

Oppmøte kl. 09:00–11:30.

Lek, måltid, bleieskift, gå hjem.

Foreldrene har alt ansvar – vi er tilstede.

Foreldrene skifter bleie for å bli kjent med stellesituasjonen i barnehagen.


Dag 4

Oppmøte kl. 09:00 – maks. 14:00.

Lek, mat, bleieskift, sove.

Foreldrene skifter bleie og legger barnet.


Om dette går bra kan foreldrene gå, men må være tilgjengelig/i nærheten og på telefon for henting innen 15 minutter om vi ringer. Barnet hentes ved oppvåkning eller senest kl. 14:00. Ved henting er det umiddelbar henting – ingen lek eller opphold i barnehagen etter foreldrenes ankomst.


Dette gjelder for øvrig også ellers – ved henting skal barnet hjem.


Om dette IKKE går bra, gjentas dag 4 til barnet er trygg og komfortabel med situasjonen og barnehagen, før vi går videre til dag 5.


Dag 5

Barnet leveres i porten, vinker ”hadet” til foreldrene. Foreldrne må være tilgjengelig/i nærheten og på telefon for henting innen 15 minutter om vi ringer. Barnet hentes ved oppvåkning eller senest kl. 14:00.


Om dette IKKE går bra, gjentas dag 4 til barnet er trygg og komfortabel med barnehagen.


Øvrige dager

Levering i porten, foreldrene må være tilgjengelige på telefonfor henting ved evt. tilbakeslag.

Vi anbefaler tidlig henting den første tiden.


VIKTIG: Når mamma eller pappa kommer, skal barnet vite at nå skal jeg hjem. Bruk kort tid på henting, det er bare forvirrende og skaper usikkerhet hos barnet om dette trekker ut i tid.


TIPS!

  • Husk at så lenge barnet har sine egne foreldre tilstede, vil det ikke velge oss fremfor dere foresatte.
  • Det er viktig at foreldrene er positive, selv om man kanskje har litt vondt i foreldrehjertet ved å tenke på atskillelsen av barnet. Barnet ditt leser dine følelser ”som en åpen bok”, og dine følelser smitter av på barnet. Barnet blir usikker og utrygg om du viser at dette er vanskelig. Vær positiv
  • Du kan ringe oss SÅ OFTE DU VIL i den første tiden, for å høre om det går bra.
  • Vi ønsker at tilvenningen skal gå bra, og da er det viktig at vi spiller på lag. Vi må være åpne og ha en GOD KOMMUNIKASJON. Det er nøkkelordet for en god tilvenning og å skape trygghet og gode relasjoner.


SNAKK TIL OSS om dere lurer på noe eller har tanker


Den første avskjeden – våre anbefalinger:

Ikke vis usikkerhet

Fortell barnet at du skal gå — og gå når du har sagt at du skal gjøre det. Viser du usikkerhet, blir barnet usikkert, og tilvenningsperioden kan ta lengre tid. Det er viktig at barnet får erfaring med at foreldre ikke går før de sier fra — og at de kommer tilbake etter en tid.


Ikke snik deg ut

Ikke la deg friste til å snike deg ut uten at barnet merker det. Det kan gjøre barnet utrygt. Barnet skal erfare at foreldrene går, og at de kommer tilbake. Det skaper forutsigbarhet for barnet.


Ikke bli for lenge

Blir du værende i barnehagen i timevis/i veldig mange dager, kan barnet ditt tro at også du skal være der hele tiden. Dette kan oppleves som to tilvenninger for barnet.


Hva om barnet gråter?

Om du forlater et barn som gråter og klamrer seg fast til deg, er det ikke unaturlig å føle seg utrygg og bekymret. Erfaringene i barnehagene tilsier at barnets gråt stilner like etter at foreldrene har dratt. Men det kan gjøre godt å ringe barnehagen for å høre hvordan det har gått etter at man har forlatt et gråtende barn. Dere er velkommen til å ringe så ofte dere har behov for det!


Gode relasjoner

At barnet ser at foreldrene er trygge på de voksne i barnehagen, kan gjøre det lettere å godta at foreldrene forlater barnehagen.















Praktisk informasjon

Levering:

Vi ønsker, om mulig, at barnet skal få en rolig stund i garderoben på morgenen. Vask barnets hender og følg barnet inn på avdelingen. Husk at assistenten har andre barn på avdelingen, og ikke alltid har anledning til å stå i garderoben.


Henting:

Vi må ha skriftlig beskjed/tillatelse når det er andre enn de vi kjenner som henter barnet ditt. Om dette ikke er varslet barnehagen på forhånd, holder det med en tekstmelding til barnehagens telefon, fra en av foreldrene.


Skoforbud i garderoben:

Vi har mange barn som oppholder seg på gulvet. Alle må derfor ta av seg skoene i den ytterste delen av garderoben eller i gangen. Bruk eventuelt skoposer.


Kjernetid:

Kjernetiden i barnehagen er fra kl. 09.00 til 15.00. Det er en fordel om barna er kommet til kl. 09.00 da vi gjerne starter forskjellige aktiviteter på denne tiden. Alternativt er siste levering kl. 09:30 (til måltidet) om ikke annet er avtalt på forhånd. Om dere leverer midt i for eksempel samlingsstunden eller måltidet, vennligst vent i garderoben til aktiviteten er slutt, slik at vi ikke avbrytes. Ved levering etter kl. 09:30 må barnet ha spist hjemme.


Sykdom og fravær:

Gi beskjed innen kjernetiden dersom barnet ikke kommer. Si også fra om barnet blir borte i flere dager. Gi oss beskjed om smittsomme sykdommer, slik at vi kan varsle andre foreldre.


Merking/vask av tøy:

Alt tøy må merkes, det sørger for at barna får på seg riktig tøy. Dere unngår å miste tøyet og det letter arbeidet vårt betraktelig når tøy og sko er navnet. Dere kan bestille egne navnelapper med navn eller skrive direkte på merkelappen i plagget. Skittent tøy må tas med hjem til vask. Husk å fylle på med nytt ekstratøy når dere får med vått/møkkete tøy hjem! Gummibukser og vinterdresser må ha strikk under beina. Av sikkerhetshensyn må snorer og løse knotter fjernes fra tøyet. Vi anbefaler hals eller halslue fremfor skjerf.


"Ha med leker":

Barna kan ha med seg noen få leker/bøker eller lignende. Lekene må kunne lånes bort til andre barn. Hvis dette ikke fungerer, legger vi lekene i barnets hylle. Barnehagen har kanskje lokale bestemmelser om faste dager for "ha med leker".


Fødselsdag:

Hvis foreldrene ønsker det, feirer vi barnets fødselsdag i barnehagen med bursdagssang og bursdagskrone. Dere kan ta med noe godt å spise. Lokale bestemmelser vedrørende sukker med mer tar vi på høstens foreldremøte.





















Dagsrytme

Åpningstid – gå inn på barnehagens side under barnehager)

09.00 – samlingsstund

09.30 – formiddagsmåltid

10.15–11.30 – utetid, frilek, faste aktiviteter

11.30 – sovetid/hvile etter behov

14.00 – ettermiddagsmåltid

14.30 – rolige aktiviteter, utelek

Stengetid (gå inn på barnehagens side under barnehager)


Hva trenger vi i barnehagen?

Ved oppstart i barnehagen:


  • 2 sett inne-skiftetøy etter årstid (se liste under)
  • Klær til å leke ute i, etter årstid (se liste under)
  • 1 bleiepakke (ikke buksebleier, men bleier med tape)
  • Våtservietter til bleieskift
  • Salve: fet salve og zinksalve
  • Vogn, regntrekk og sengetøy til soving: seler og insektsnett (påbudt)
  • Smokk, kosebamse, koseteppe etc.
  • Solkrem/kuldekrem etter årstid
  • Drikkeflaske med navn til vann
  • Våtservietter til måltid (ansikt og hender)
  • Smekke, stiv plast som kan vaskes i oppvaskmaskin


1. Underklær høst/vinter/tidlig vår

Vi anbefaler ull som det innerste laget. Ull har god isolerende evne selv om det skulle bli vått, og leder ikke varme bort fra kroppen. Vi fraråder bomullsplagg da disse er lite isolerende. De fleste moderne ullplagg klør ikke og skaper ikke irritasjon for huden.


2. Mellomlag høst/vinter/tidlig vår

Mellomlaget bør bestå av enten ull eller fleece. Fleece er bedre enn ull på fukttransport og tørketid mens ull isolerer bedre i våt tilstand.


3. Ytterdress

Vinterdressen bør være myk å ha på seg slik at barna får beveget seg uhemmet i den. En god snølås må dressen ha. Hetten bør ikke være sydd fast i dressen. Alle løse deler som henger og slenger øker faren for å hekte seg fast i noe. Se til at dressen er lang nok, korte dresser glir fort over støvelen og fylles med snø eller vann. Vår/sommer/høstdress bør også være vanntett eller vannavstøtende og vindtett.


4. Regntøy

Todelt regntøy med høy bukse er det beste. Da kan man bare bruke gummibuksen hvis det er vått ute. Husk at regntøyet ikke skal være for lite og det skal passe over dressen. Strikk under foten skal det alltid være. Dressen bør også være i mykt materiale.


5. Votter

Prøv å finne votter som gjør at barnet kan holde i leker. Tykke polvotter gjør lek vanskelig, og resultere ofte I at barna tar av seg vottene. Tynne polvotter er ikke like varme, men de gjør at barna kan leke. Polvotten bør ha lang mansjett, og være så vide at de går godt over dressen. Ullvotter med tommel er også å anbefale. Enkelte dager er det bare regnvotter som fungerer. Fingervanter anbefales ikke til lek ute da de er som oftest kalde og slites fort.


6. Luer og hals

Luen må tilpasses årstiden og beskytte ørene. Et tips kan være å blåse inn i luen før man kjøper den for å se hvor mye den beskytter mot vind. Man får også kjøpt luer som er vindtette. Vi anbefaler hals i stedet for skjerf. Skjerf bør unngås da det lett kan henge seg fast. Alle barn må ha en solhatt på sommeren.


7. Sko/støvler/sandaler/vintersko

Ulike årstider og vær krever ulikt fottøy. Barn som går i barnehage trenger gode vintersko. Egenskaper man ser etter kan være at den er vanntette, pustende og ha god isoleringsevne. Det er også viktig at skoen går opp over ankelen. Et tips er å kjøpe skoene litt store så man får et ekstra par ull-såler ned i skoen. Cherox er en god ting å ha i barnehagen for bløte dager når det er kaldt ute. Viktig å påpeke er at Cherox ikke er vintersko! De blir alt for kalde til det. Cherox er et godt alternativ til gummistøvler med ullsokk i. Gummistøvler er viktige å ha i barnehage. Sandaler og tøfler. Myke tøfler er å anbefale i barnehagen da barna bruker informasjon fra fotsålen til å finne balansen. Innesko med hard såle og ankelstøtte kan faktisk føre til dårligere utvikling av balansen.


8. Annet

Kuldekrem. Bruken av kuldekrem avgjøres av dere foreldre. Kremen smøres på før barnet kommer i barnehagen. Solkrem kan det være behov for hele året. Smør barnet før det kommer i barnehagen så smører vi en runde på ettermiddagen. Solkrem som ligger i barnehagen sørger også foreldrene for. De minste som sover i vogn; Barn som sover må ha med vogn med fungerende seler. Vi anbefaler også her ullklær innerst mot kroppen. Ellers så trenger de en god vinterpose, ullpledd, tynn lue til å sove i, gjerne halslue og tynne votter som er av ull. På sommeren kan barna sove på/ i et lett pledd.


9. Våtservietter, bleier, salve

Foreldrene må holde bleier, våtservietter, (evt. papirkluter) til sine barn.


10. Skiftetøy

Barnet må ha med seg hensiktsmessig utstyr til både inne og ute bruk i barnehagen. Legg gjerne igjen ”litt av hvert” i barnehagen, så har vi litt å velge i avhengig av vær/årstid. Det skal ligge minimum 2 hele skift i kurven til en hver tid. Vi har ikke tørkemuligheter, så det må være nok klær til et par skift. Sjekk kurven minimum en gang i uken, og følg med hva vi sender med hjem.





















Her er en oversikt over hva som bør ligge i kurven og henge i garderoben

Vår/sommer

Høst/vinter

joggedress

ullundertøy

undertøy

ullgenser/fleeze

vindtett jakke

ullsokker/sokker

sokker

lue/hals/votter

shorts

joggedress

parkdress

ull-longs

regnklær

tøfler/innesko

støvler

regnklær

solbrille

vinterdress

solhatt

støvler/cherrox

solkrem

vintersko

utesandaler

kuldekrem

joggesko


unsplash