INFO NYE BARN

Tilvenning, rutiner og klær

Tilvenning i barnehagen

Det er veldig individuelt hvordan barn tilpasser seg den nye hverdagen, men det er uansett lurt å sette av minimum tre dager til tilvenningen. Dette er også vårt utgangspunkt når vi tar i mot nye barn og foreldre. Dersom dere har bedre tid, er dette bare positivt. Har barnet en smokk eller en bamse/ koseklut eller lingnende ta det med til barnehagen, for dette skaper trygghet. Tilvenningsplanen tilpasses etter barnets behov!


1. Dag

Denne første dagen bør foreldrene holde seg nær barnet og være tilgjengelig hele tiden. Det er viktig for tilvenningen at foreldrene aktivt er med på å introdusere det nye miljøet. Foreldrene steller barnet, sitter sammen med det og er i rommet under lek etc. For personalet vil det gi viktig informasjon om barnets vaner hjemmefra, informasjon som vil bidra til å gjøre barnets senere barnehagehverdag best mulig. Den første dagen anbefaler vi varer i maks. 2 timer.


2. Dag

Den andre dagen starter etter avtale med personalet og varer i 3-4 timer. Personalet overtar mer av ansvaret for barnet, om mulig, men fremdeles er foreldrene med ved stell, måltid og evt. legging. Foreldrene bør etter avtale forlate rommet / barnet en stund, gå en liten tur el.


3. Dag

Det er tredje dag for tilvenningen i barnehagen. Hvis dere foreldre velger å gå fra barnet denne dagen så er det lurt å at barnet rekker å leke, spise, være ute og evt. sove. Dere kan hente enten før soving kl. 11:30 eller etter soving kl. 14:00. Henter dere etter soving, kan dere kanskje også sammen delta i måltidet kl. 14:00. Selv om dere går fra barnet, vær alltid tilgjengelig disse første dagene, slik at barnehagen lett kan komme i kontakt med dere. Vi har plan for tilvenningen i 3 dager, men tilpasser selvsagt tilvenning etter hvert enkelt barn.


Den første avskjeden - våre anbefalinger.


Ikke vis usikkerhet

Fortell barnet at du skal gå — og gå når du har sagt at du skal gjøre det. Viser du usikkerhet blir barnet usikkert, og tilvenningsperioden kan ta lengre tid. Det er viktig at barnet får erfaring med at foreldre ikke går før de sier fra — og at de kommer tilbake etter en tid.


Ikke snik deg ut

Ikke la deg friste til å snike deg ut uten at barnet merker det. Det kan gjøre barnet utrygt. Barnet skal erfare at foreldrene går, og at de kommer tilbake. Det skaper forutsigbarhet for barnet.


Ikke blir for lenge

Blir du værende i barnehagen i timevis/ veldig mange dager, kan barnet ditt tro at også du skal være der hele tiden. Dette kan oppleves som to tilvenninger for barnet.


Hva om barnet gråter?

Om du forlater et barn som gråter og klamrer seg fast til deg, er det ikke unaturlig å føle seg utrygg og bekymret. Erfaringene i barnehagene tilsier at barnets gråt stilner like etter at foreldrene har dratt. Men det kan gjøre godt å ringe barnehagen for å høre hvordan det har gått etter at man har forlatt et gråtende barn. Dere er velkommen til å ringe så ofte dere har behov for det!


Gode relasjoner

At barnet ser at foreldrene er trygge på de voksne i barnehagen, kan gjøre det lettere å godta at foreldrene forlater barnehagen.


Praktisk informasjon


Levering:

Vi ønsker, om mulig, at barnet skal få en rolig stund i garderoben på morgenen. Vask barnets hender og følg barnet inn på avdelingen. Husk at assistenten har andre barn på avdelingen, og ikke alltid har anledning til å stå i garderoben.


Henting:

Vi må ha skriftlig beskjed/ tillatelse når det er andre enn de vi kjenner som henter barnet ditt. Om dette ikke er varslet barnehagen på forhhånd, holder det med en tekstmelding til barnehagens telefon, fra en av foreldrene.


Skoforbud i garderoben:

Vi har mange barn som oppholder seg på gulvet. Alle må derfor ta av seg skoene i den ytterste delen av garderoben eller i gangen. Evt. bruke skoposer.


Kjernetid:

Kjernetiden i barnehagen er fra kl. 9.00 til 15.00. Det er en fordel om barna er kommet til kl. 9.00 da vi gjerne starter forskjellige aktiviteter på denne tiden. Alternativt, siste levering er 9:30, til måltidet, om ikke annet er avtalt på forhånd. Om dere leverer midt i f.eks samlingsstunden eller måltidet, vennligst vent i garderoben til aktiviteten er slutt, slik at vi ikke avbrytes. Ved levering etter 9:30 må barnet ha spist hjemme.


Sykdom og fravær:

Gi beskjed innen kjernetiden dersom barnet ikke kommer. Si også fra om barnet blir borte i flere dager. Gi oss beskjed om smittsomme sykdommer, slik at vi kan varsle andre foreldre.


Merking/ vask av tøy:

Alt tøy må merkes, det sørger for at barna får på seg riktig tøy. Dere unngår å miste tøyet og det letter arbeidet vårt betraktelig når tøy og sko er navnet. Dere kan bestille egne navnelapper med navn eller skriv direkte på merkelappen i plagget. Skittent tøy må tas med hjem til vask. Husk å fylle på med nytt ekstratøy når dere får med vått/møkkete tøy hjem! Gummibukser og vinterdresser må ha strikk under beina. Av sikkerhetshensyn må snorer og løse knotter fjernes fra tøyet. Vi anbefaler hals eller halslue, fremfor skjerf.


«Ha med leker»:

Barna kan ha med seg noen få leker/ bøker e.l. De må kunne låne bort til andre barn. Hvis dette ikke fungerer legger vi lekene i barnets hylle. Barnehagen har kanskje lokale bestemmelser om faste dager.


Fødselsdag:

Hvis foreldrene ønsker, feirer vi barnets fødselsdag i barnehagen med bursdagssang og bursdagskrone. Dere kan ta med noe godt å spise. Lokale bestemmelser vedr. sukker mm. tar vi på høstens foreldremøte.


DAGSRYTME


Åpningstid (gå inn på barnets side under barnehager)

09.00 - Samlingsstund

09.30 - Formiddagsmåltid

10.15 - 11.30 - Utetid/ frilek/ faste aktiviteter

11.30 Sovetid/ hvile etter behov

14.00 Ettermiddagsmåltid

14.30 Rolige aktiviteter/ utelek

Stengetid (gå inn på barnets side under barnehager)Hva trenger vi i barnehagen


Ved oppstart i barnehagen:

• 2 sett inne- skiftetøy etter årstid (se liste)

• Klær til å leke ute i, etter årstid (se liste)

• 1 bleiepakke (ikke buksebleier, men bleier med tape)

• Våtservietter til bleieskift

• Salve: fet salve og zinksalve

• Vogn, regntrekk og sengetøy til soving: seler og insektsnett (påbudt)

• Smokk, kosebamse, koseteppe etc.

• Solkrem/ kuldekrem etter årstid.

• Drikkeflaske til vann med navn

• Våtservietter til måltid (ansikt og hender)

• Smekke, stiv plast som kan vaskes i oppvaskmaskin


1. Underklær høst/vinter/tidlig vår.

Vi anbefaler ull som det innerste laget. Ull har god isolerende evne selv om det skulle bli vått, og leder ikke varme bort fra kroppen. Vi fraråder bomullsplagg da disse er lite isolerende. De fleste moderne ullplagg klør ikke og skaper ikke irritasjon for huden.


2. Mellomlag høst/vinter/tidlig vår.

Mellomlaget bør bestå av enten ull eller fleece. Fleece er bedre enn ull på fukttransport og tørketid mens ull isolerer bedre i våt tilstand.


3. Ytterdress

Vinterdressen bør være myk å ha på seg slik at barna får beveget seg uhemmet i den. En god snølås må dressen ha. Hetten bør ikke være sydd fast i dressen. Alle løse deler som henger og slenger øker faren for å hekte seg fast i noe. Se til at dressen er lang nok, korte dresser glir fort over støvelen og fylles med snø eller vann. Vår/sommer/høstdress bør også være vanntett eller vannavstøtende og vindtett.


4. Regntøy

Todelt regntøy med høy bukse er det beste. Da kan man bare bruke gummibuksen hvis det er vått ute. Husk at regntøyet ikke skal være for lite og det skal passe over dressen. Strikk under foten skal det alltid være. Dressen bør også være i mykt materiale.


5. Votter

Prøv å finne votter som gjør at barnet kan holde i leker. Tykke polvotter gjør lek vanskelig, og resultere ofte I at barna tar av seg vottene. Tynne polvotter er ikke like varme, men de gjør at barna kan leke. Polvotten bør ha lang mansjett, og være så vide at de går godt over dressen. Ullvotter med tommel er også å anbefale. Enkelte dager er det bare regnvotter som fungerer. Fingervanter anbefales ikke til lek ute da de er som oftest kalde og slites fort.


6. Luer og hals

Luen må tilpasses årstiden og beskytte ørene. Et tips kan være å blåse inn i luen før man kjøper den for å se hvor mye den beskytter mot vind. Man får også kjøpt luer som er vindtette. Vi anbefaler hals i stedet for skjerf. Skjerf bør unngås da det lett kan henge seg fast. Alle barn må ha en solhatt på sommeren.


7. Sko/støvler/sandaler/vintersko

Ulike årstider og vær krever ulikt fottøy. Barn som går i barnehage trenger gode vintersko. Egenskaper man ser etter kan være at den er

vanntette, pustende og ha god isoleringsevne. Det er også viktig at skoen går opp over ankelen. Et tips er å kjøpe skoene litt store så man får et ekstra par ull-såler ned i skoen. Cherox er en god ting å ha i barnehagen for bløte dager når det er kaldt ute. Viktig å påpeke er at Cherox ikke er vintersko! De blir alt for kalde til det. Cherox er et godt alternativ til gummistøvler med ullsokk i. Gummistøvler er viktige å ha i barnehage. Sandaler og tøfler. Myke tøfler er å anbefale i barnehagen da barna bruker informasjon fra fotsålen til å finne balansen. Innesko med hard såle og ankelstøtte kan faktisk føre til dårligere utvikling av balansen.


8. Annet

Kuldekrem. Bruken av kuldekrem avgjøres av dere foreldre. Kremen smøres på før barnet kommer i barnehagen. Solkrem kan det være behov for hele året. Smør barnet før det kommer i barnehagen så smører vi en runde på ettermiddagen. Solkrem som ligger i barnehagen sørger også foreldrene for. De minste som sover i vogn; Barn som sover må ha med vogn med fungerende seler. Vi anbefaler også her ullklær innerst mot kroppen. Ellers så trenger de en god vinterpose, ullpledd, tynn lue til å sove i, gjerne halslue og tynne votter som er av ull. På sommeren kan barna sove på/ i et lett pledd.


9. Våtservietter, bleier, salve

Foreldrene må holde bleier, våtservietter, (evt. papirkluter) til sine barn.


10. Skiftetøy

Barnet må ha med seg hensiktsmessig utstyr til både inne og ute bruk i barnehagen. Legg gjerne igjen ”litt av hvert” i barnehagen, så har vi litt å velge i avhengig av vær/årstid. Det skal ligge minimum 2 hele skift i kurven til en hver tid. Vi har ikke tørkemuligheter, så det må være nok klær til et par skift. Sjekk kurven minimum en gang i uken, og følg med hva vi sender med hjem.

Her er en oversikt over hva som bør ligge i kurven og henge i garderoben

Vår/Sommer

Høst/vinter

joggedress

ullundertøy

undertøy

ullgenser/ fleeze

vintett jakke

ullsokker/ sokker

sokker

lue/ hals/ votter

shorts

joggedress

parkdress

ull-longs

regnklær

tøfler/ innesko

støvler

regnklær

solbrille

vinterdress

solhatt

støvler/ cherox

solkrem

vintersko

utesandaler

kuldekrem

joggesko


KONTAKT


Bitteliten Barnehager AS

Steingrimsvei 3a

1185 Oslo


Tlf: 91 18 38 83

© Bitteliten Barnehager AS 1989 - 2020